Maakt leren leuk!

Ik wil rekenen

Op onze school werken we tijdens het rekenonderwijs met het materiaal van 'Ik wil rekenen' in combinatie met de Montessori rekenmaterialen.
 
Wat is: Ik wil rekenen?

'Ik wil rekenen' is het nieuwe rekenmateriaal voor montessorischolen. Een eigentijds materiaal met volop aandacht en mogelijkheid voor begrijpen, rekentaal, automatiseren en memoriseren zodat kinderen hun wiskundige geletterdheid kunnen ontwikkelen.

Ik wil rekenen:
* Heeft een doorgaande lijn voor groep 1 t/m 8
* Combineert de montessoriaanse aanpak met hedendaagse inzichten
* Werkt vanuit de leerlijnen, TULE-kinddoelen, de referentieniveaus en de kerndoelen
* Richt de aandacht op de cruciale rekenmomenten
* Is eenduidig en snel in te zetten in de groep
* Besteedt volop aandacht aan rekentaal
* Besteedt volop aandacht aan automatiseren en memoriseren
* Besteedt volop aandacht aan redactiesommen
* Start met het werken vanuit een doel

Hiermee sluit het materiaal naadloos aan op ons onderwijs en het werken met periodeplannen.
 
Aantrekkelijk materiaal

'Ik wil rekenen' bestaat uit twee houten kasten: de periodekast en het rekenkabinet. Het materiaal ziet er aantrekkelijk en overzichtelijk uit en is daarom uitdagend voor kinderen om mee te werken.

De periodekast
Hierin zitten alle werkjes die horen bij de rekendoelen. Elk doel staat samen met de afbeelding van een drone op een kunststof envelop. Aan de vorm van de 'drone' herken je de leerinhoud. Zo hebben alle doelen die gaan over meten dezelfde vorm, op deze manier is de leerlijn zichtbaar.
In de envelop zitten kaarten met oefeningen. Bij elke periode horen ook kaarten met uitdagingen. Op deze kaarten worden rekendoelen gecombineerd en wordt een beroep gedaan op analyseren, evalueren en creëren (volgens de 'Taxonomie van Bloom').
In de rekenkast zitten ook volop kaarten met sommen zodat automatiseren en memoriseren gestimuleerd worden.

Het rekenkabinet
In het rekenkabinet zitten veel doosjes. Bijvoorbeeld: fiches met getallen, flitskaartjes, klokstempels, reflectievragen, dobbelstenen, breuken, procenten en decimale getallen, geometrische afbeeldingen en fiches met rekenwoorden. Op de strategiekaarten staan de belangrijke rekenstrategieën verwoord en verbeeld. In het rekenkabinet zitten ook de rekenprenten. De rekenprenten gebruik we bij de afronding van een periode, alle doelen van die periode staan erop. Tijdens het reflectief gesprek gebruiken we de prenten om te beoordelen of de doelen zijn behaald.


 

Contact

Bezoekadres

Weertseriet 19

7481 BC Haaksbergen

053-5724076

Postadres

Weertseriet 19

7481 BC

Haaksbergen

E-mailadres

info@montessorihb.nl

Social Media

Facebook

Instagram